Váczy Károly producer kezdeményezésére készült el az Illúziók c. játékfilm, amely az úgynevezett fan-movie-k, vagyis rajongói filmek közé sorolható. Az alkotás fő célja a tiszteletadás Richard Bach amerikai író személye és művei iránt. A film története Bach több könyvéből is válogat motívumokat, így megjelenik benne a két pilóta az Illúziók c. regényből, a két kisfiú Búcsú a biztonságtól c. könyvből, mindez kelet-európai környezetbe helyezve és megfűszerezve a forgatókönyvíró és a rendező ötleteivel.

Az Illúziók egy modern messiástörténet, amely két pilóta együtt töltött egy hetét meséli el, akik sétarepültetésből élnek, és különös kalandokba keverednek. Az alkotás témáját tekintve rokon A békés harcos, A titok vagy a Mennyei prófécia c. filmekkel. A film alacsony költségvetéssel, állami támogatás nélkül, független produkcióban készült.

Az alkotók nagy hangsúlyt fektettek a film látványvilágára, a csaknem teljes egészében külső helyszíneket hosszú hónapok munkájával kutatták fel, és az ország legkülönbözőbb pontjain forgattak. A stáb egy részének ez volt az első tapasztalata a filmezés terén, a rendező ragaszkodott hozzá, hogy a stáb ne elsősorban tapasztalt, profi filmkészítőkből álljon, sokkal inkább olyan emberekből, akik lelkesednek Richard Bach művei iránt, és képesek egyfajta családként harmóniában dolgozni.

A főhős egy idősödő "légivagány" egyedül rója a kék eget kétfedelű repülőgépével. Választott életformája tökéletesen megtestesíti azt, aki: mindenkitől távol él, örökké vándorolva, egyetlen bevételi forrása az, hogy embereket visz sétarepülésre repülőgépén. Cinikus világlátását és nihilizmusát az emberi lélekkel, a sors működésével kapcsolatos sokrétű elméleti tudása és ennél jóval gyérebb élettapasztalatának konfliktusa táplálja. Elméleti filozófus, aki arra is lusta, hogy könyvet írjon, sőt még jegyzeteket sem készít.

A lelke mélyén érzi, hogy egész élete menekülés valami olyasmi elől, ami előbb-utóbb utoléri. Ezért is tölti el félelemmel vegyes érdeklődéssel, amikor egy nap találkozik egy másik sétareptetővel, aki sokban különbözik az eddig megismert pilótáktól. A kezdeti ismeretség barátsággá, majd mester-tanítvány kapcsolattá válik.

Közben kiderül, hogy mit is rejt a folyton kezük ügyében lévő szakadt füzetecske, és mit tegyünk azokkal, akiket mi vonzottunk be az életünkbe. A film végére pedig az is világossá válik, hogy mi is történt Richard gyermekkorában, ami őt a felhők közti kóborlásra kárhoztatta.

A két repülős mindössze hat napot tölt együtt, de ez gyökeresen megváltoztatja mindkettőjük életét.