1936-ban született Oak Parkban Roland Robert és Ruth Helen (Shaw) Bach fiaként. Leszármazottja J. S. Bachnak, a nagy zeneszerzőnek. Első feleségétől hat gyermeke született, de elvált és elhagyta családját, részben azért, mert nem hitt a házasságban. Az egyik gyermeke, Jonathan, írt egy könyvet az apjáról, akit sohasem ismert. Dolgozott kaszkadőrpilótaként, pilóta-trénerként, mindeközben pedig nem mondott le az írásról, ami középiskolás kora óta érdekelte. 1959 óta foglalkozott a Jonathan a sirály ötletével: egy madár, aki maga mögött hagyja a korlátokat, múltbéli hiedelmeket.

Amikor 1973-ban megjelent a Jonathan a sirály című könyv, még nem hitt abban, hogy valaha is több pénze lesz, mint amennyi általában a zsebében volt a napok végén, ahogy sétarepültetéssel kereste a kenyerét. Merhogy kit érdekelhet egy sirály története, ki magasabbra vágyik, mint társai, kit ezért kiközösítenek, ám évek múlva mesterként tér vissza, hogy tanítsa a rajt a nagy igazságra: az vagy, akinek mondod magad, arra vagy képes, amire képesnek tartod magad. A könyv hatalmas siker, milliók ismertek magukra Jonathan alakjában, s milliók vágytak magasabbra , miután elolvasták a történetet.

Az Illúziók, a következő mű egy "vonakodó messiásról" szól aki egyszer csak megjelent kétfedelű repülőgépével az író életében, s olyan apróságokra tanította pár héten keresztül, mint vízen járás, meg hasonlók, rábízva azt az útmutató könyvecskét is, amelyből minden messiás képezheti magát: Útmutató megváltóknak. Ez a második regény egycsapásra milliomossá tette íróját, minden tv-showban őt akarták látni, minden újság vele akart riportot készíteni. Az író a siker hatására elfelejtette, amit ő maga írt le valahol, hogy minden csak ajándék, és minden csak kölcsön: nem tett semmi hasznosat a pénzével, nem használta ki a népszerűséget a tanításra, mindössze még drágább repülőgéppel repdesett ezután, és életformát csinált a semmittevésből.

Fordult a kocka, ál-ügynökei az adóhivatallal karöltve elherdálták pénzét, s egyszercsak egy lakókocsiban találta magát a sivatag szélén, kisemmizve. Évekig csak azért dolgozhatott, hogy egyáltalán visszakapja könyveinek szerzői jogait. Ezen sanyarú évek, és lélek-társa megtalálásának történetét írta meg a Híd az örökkévalóságon át című regényben, majd nyolcéves önmagával való szembesülését jegyezte le a Búcsú a biztonságtól című könyvében, amely talán minden olvasójával meg tudja értetni, hogy miért fontos szeretni önmagunkban azt a gyermeket, akik valaha voltunk, hogy megállhassuk helyünket felnőttként.

Aztán született még néhány könyv: Minden és mindenki egy, A földön idegen, Semmi sem véletlen, publikálta magát a teljes “messiás kézikönyvet” az Illúziókból, s még jó néhány kötetet, amiket Magyarországon még nem adtak ki. Az író ma már elmúlt hetven éves, időközben elvált második feleségétől és újra nősült. Művei új kiadásai rendre elfogynak a könyvesboltok polcairól. Igaz ez külföldön, és igaz ez itthon is, ahol a kilencvenes évek elejétől fogva kaphatók egyes regényei. Nem egy könyve varázskönyv, s nem egy könyve egész életre szól, évről évre újraolvasva mindig mást mond, máshol érint meg. Idézhető, megmutogatható, titokként kezelhető mindegyik. Mert a valódi értékek mindig a felszín alatt rejtőznek.


Magyarul megjelent könyvek:

2004 A Messiás kézikönyve (Messiah's Handbook: Reminders for the Advanced Soul - The Lost Book from Illusions)
1994 Búcsú a biztonságtól (Running from Safety: An Adventure of the Spirit)
1988 Egy (One)
1977 Híd az örökkévalóságon át (The Bridge Across Forever)
1977 Illúziók – Egy vonakodó messiás története (Illusions: The Adventures of a Reluctant Messiah)
1972 A földön idegen (Stranger to the Ground)
1970 A sirály (Jonathan Livingston Seagull)
1969 Semmi sem véletlen (Nothing by Chance: A Gypsy Pilot's Adventures in Modern America)

Angolul hozzáférhető könyvek:

2005 Curious Lives: Adventures from the Ferret Chronicles
2003 Rancher Ferrets On the Range
2003 The Last War: Detective Ferrets And the Case of the Golden Deed
2003 Flying: The Aviation Trilogy
2002 Rescue Ferrets at Sea
2002 Air Ferrets Aloft
2002 Writer Ferrets Chasing the Muse
1999 Out of My Mind
1978 There's No Such Place As Far Away
1975 A Gift of Wings
1966 Biplane